Singularitățile ca limite ontologice ale relativității generale

Autor(i): Nicolae Sfetcu
Anul: 2018
Editura: MultiMedia Publishing
ISBN: 978-606-033-198-8
DOI: 10.13140/RG.2.2.17470.18242

(Downloads - 0)

Descriere

Singularitățile la care se ajunge în relativitatea generală prin rezolvarea ecuațiilor lui Einstein au fost și încă mai sunt subiectul a numeroase dezbateri științifice: Există sau nu, singularități? Big Bang a fost o singularitate inițială? Dacă singularitățile există, care este ontologia acestora? Este teoria generală a relativității o teorie care și-a arătat limitele în acest caz?

Există singularități, iar teoria generală a relativității, ca de altfel oricare altă teorie științifică din prezent, nu este valabilă în interiorul orizontului evenimentelor. Dar asta nu presupune, așa cum consideră unii oameni de știință, că ea trebuie considerată ca fiind perimată.

După o scurtă prezentare a aspectelor specifice din teoria clasică newtoniană și teoria specială a relativității, și o scurtă prezentare a teoriei generale a relativității, în capitolul Ontologia relativității generale prezint aspectele ontologice specifice relativității generale. Următorul capitol, Singularități, este dedicat prezentării singularităților care rezultă în relativitatea generală, a aspectelor specifice ale găurilor negre și orizontul evenimentelor, inclusiv dezbaterea despre Big Bang ca singularitate inițială, și argumentele în favoarea existenței singularităților. În Ontologia singularităților vorbesc despre posibilitățile de încadrare ontologică a singularităților în general și a găurilor negre în special, despre argumentul găurii pus în evidență de Einstein, și argumentele prezentate de oamenii de știință că nu există singularități și deci că teoria generală a relativității este în impas. Închei cu Concluziile în care expun și reiau pe scurt argumentele care îmi susțin opiniile prezentate mai sus.

Informații suplimentare

Autor(i)

Anul

Editura

ISBN

978-606-033-198-8

DOI

10.13140/RG.2.2.17470.18242

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Singularitățile ca limite ontologice ale relativității generale”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *